Mitos Oy

Teipit tehokkaaseen rakentamiseen

Teipin valinnan muistilista

Käyttökohde

Käytetäänkö teippiä huokoiseen vai sileään pintaan?

Käyttöaika

Kuinka kauan teippi on käytössä liimattavassa kohteessa?

Käyttöolosuhteet

Käytetäänkö teippiä ulkona vai sisällä?

Teipit ovat oleellinen osa rakentamisen eri vaiheita. Suojatessa kohdetta saadaan teipeillä suojamateriaalien saumat tiiviiksi niin, ettei pöly tai lika pääse kulkeutumaan suojattuun pintaan myöskään suojien välistä. Eri vaiheissa ja käyttötarkoituksissa käytetään kuitenkin hyvin erilaisia teippejä, joista kerromme lisää videolla.

Maitokartonki teippaus

Teipit täytyy valita käyttökohteen mukaan

Teipeissä on useita erilaisia liimapintoja käyttökohteen mukaan. Huokoiseen materiaaliin kuten pahviin teipatessa tarvitaan jykevämmällä liimapinnalla varustettu teippi verrattuna esimerkiksi muovipintaan teipatessa.

– Käyttökohde vaikuttaa siihen, millainen liiman tartunta-aine tulee olla. Huokoinen materiaali vaatii erilaisen teipin kuin kiinteämpi materiaali kuten metalli.

Katso videoltamme miten teippejä käytetään lattian suojauksessa.

Kuinka kauan teippi on käytössä liimattavassa kohteessa?

Teipin valinnassa tärkeä asia on tiedostaa, kuinka kauan teipin täytyy olla liimattavassa kohteessa.

– Esimerkiksi suojausteippi ja maalarinteippi on suunniteltu niin, että niiden tartunta-aika suojattavassa pinnassa on päiviä, maksimissaan pari viikkoa. Näistä teipeistä ei yleensä jää liimajäämiä, kun huomioidaan käyttöaika ja pinta johon ne kiinnitetään.

Teippeihin on merkitty maksimikäyttöaika, eikä sen määrittämää aikaa pidempää teippiä kannata pinnassa pitää. Teippien liimat on suunniteltu tälle ajalle ja jos käyttö pitenee, on liimajäämien jääminen pintoihin riski.

– Toisessa ääripäässä on höyrynsulkuteippi, ilmastointiteippi ja tuulensuojateippi. Niissä on hyvin vahva liima ja ne on suunniteltu pysymään paikallaan vuosia jopa vuosikymmeniä.

Usein teippiä käytetään suojaustarkoitukseen kiinnittämään suojausmateriaaleja suojattavaan kohteeseen kuten esimerkiksi kuvassa karmisuojiin. Videon karmisuojista löydät linkistä.

Tarvitsetko apua teippien valintaan?

rakennuslevyt tuplasuojaus

Ulkoilma ja auringonpaiste vaikuttavat teipin valintaan

– Ulkona käytettävissä teipeissä on lähes välttämätöntä, että teipissä UV-suojaus. Muuten on riskinä että teipin tartunta-aine palaa pintaan kiinni, ja liimajäämiä on hyvin vaikea saada irti vahingoittamatta pintaa.

Auringon vaikutus kannattaa huomioida myös sisätiloissa ikkunoiden läpi. Jos teippi on auringon ulottuvissa sisätiloissakin, kannattaa UV-suojaus huomioida myös sisällä.

Erilaiset teipit

Pakkausteipit:

Olemassa äänellisiä ja äänettömiä pakkausteippejä. Myös pakkasenkestävällä liimalla varustettuja jolloin teippejä voidaan käyttää myös kylmävarastointiin.

Oranssi suojausteippi:

Oranssiteippi on yleisimmin käytetty rakennusteippi. Siitä löytyy erilaisia variaatioita katkeamisen ja venyvyyden puolesta

Höyrynsulkuteippi:

Käytetään höyrynsulkujen tiivistämiseen. Yleisin väri on vihreä. Tärkeää käyttää normit täyttävää teippiä.

Ilmastointiteippi:

Käytetään ilmastointiasennuksessa. Yleensä väri on harmaa tai musta. Kestää säävaihtelua, hyvä katkeavuus ja erittäin hyvä liima.

Tuulensuojateippi:

Käytetään tuulensuojien tiivistämiseen, kuten ovi- ja ikkunaukkojen tiivistämiseen. Erittäin vahva liima, joten ei kannata käyttää pintaan, josta se täytyy saada irti ilman vaurioita tai liimajäämiä.

Maalarinteippi:

Löytyy sekä normaalina että UV-suojattuna.

Liukuesteteippi:

Portaisiin, lavojen alle estämään liukumisen. Pinta on pitävä, jopa hiekkapaperimainen.

Varoitusnauhat ja -teipit:

Soveltuu työmaan eristämiseen, varoitusmerkintöjen tekeminen esim. asbestisäkkeihin. Saa myös omalla logolla painettuna.

Teipit erilaisiin tarkoituksiin

Mitos Oy on pölynhallinan ja rakennussuojaamisen ammattilainen ja valikoimastamme löytyy laajasti kaikki tarvittavat tarvikkeet, jotta työmaa saadaan turvalliseksi.

Ota yhteyttä Mitos Oy:seen tai yhteistyökumppaneihimme, joita löytyy ympäri Suomea. Voit tutustua tuotteisiimme verkkosivuillamme ja ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme.

Lisää artikkeleitamme:

Pyydä tarjous suojaustuotteista